Mocno "serowy" sernik,pyszny i wilgotny. 100 g to 81 kcal
Składniki:
800 g sera białego chudego
2 jajka rozm. M
5 łyżeczek stevii
1 budyń śmietankowy
30 ml syropu od brzoskwiń
50 ml mleka 1,5%
230 g brzoskwiń z puszki
1 galaretka cytrynowa
Sernik z brzoskwiniami i galaretką bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
2.Do miski wbić żółtka , dodać stevię i utrzeć na jasny i puszysty krem. Dodać mleko oraz syrop z brzoskwiń i dokończyć ucieranie.
3.Następnie cały czas mieszając mikserem po łyżce dodawać zmielony ser. Na koniec dodać proszek budyniowy i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
4.Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pianę delikatnie wmieszać w masę serową. Na przygotowany spód wyłożyć część masy serowej- około 1/3 masy.
5.Na masie ułożyć odsączone kawałki brzoskwiń ( nie kroić owoców). Wyłożyć resztę masy serowej.
Tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową. Wstawić ja do blaszki wypełnionej wrzątkiem do 1/3 wysokości. Piec około 55-60 minut w kąpieli wodnej w 170 st. Aby sernik pozostał nie zrumieniony na wierzchu warto go przykryć folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik, sernik ostudzić.
6.Gdy sernik będzie zupełnie zimny, ułożyć na nim pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. Ostudzić i odłożyć do wstępnego stężenia. Delikatnie przelać na sernik i odłożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc.Smacznego!
Komentarze