Sernik z brzoskwiniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: z podanych składników wyrobić ciasto. Wyłożyć do foremki.
2.Ser: Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i wciąż miksujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka i dalej mieszamy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.
3.Beza: Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną błyszczącą pianę. Pod koniec pieczenia wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posupujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiach.
Porady
Wierzch sernika można delikatnie udekorować polewą czekoladową.
Komentarze