Brzoskwinie nadają taki owocowy, soczysty posmak dzięki któremu ten sernik nie ma sobie równych!
25 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
Masa serowa:
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 kg twarogu z wiaderka
4 duże jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka przyprawy do sernika
Sernik z brzoskwiniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto dodajemy do miski, zagniatamy kruche ciasto (najpierw siekamy nożem, a później szybko zagniatamy dłońmi gładkie ciasto).
Ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tą większą wykładamy na spód tortownicy.Nakłuwamy widelcem, a mniejszą w tym czasie wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni.Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy twaróg z wiaderka, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (przez około 5-6 minut). Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dokładnie miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści.Na podpieczony, gorący spód nakładamy masę serową. Na nią dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki. Ubite białka nakładamy powoli na warstwę brzoskwiń i delikatnie wyrównujemy. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach na wierzch ciasta. Piec w temp. 160 stopniu przez 70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!
Komentarze