Sernik z brzoskwiniami i bezą

4.5 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Brzoskwinie nadają taki owocowy, soczysty posmak dzięki któremu ten sernik nie ma sobie równych!

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500 g mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 żółtek
    Masa serowa:

    100 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru
    32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    1 kg twarogu z wiaderka
    4 duże jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka przyprawy do sernika

    Beza:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Sernik z brzoskwiniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto dodajemy do miski, zagniatamy kruche ciasto (najpierw siekamy nożem, a później szybko zagniatamy dłońmi gładkie ciasto).
    Ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tą większą wykładamy na spód tortownicy.Nakłuwamy widelcem, a mniejszą w tym czasie wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni.Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
    Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy twaróg z wiaderka, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (przez około 5-6 minut). Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dokładnie miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści.Na podpieczony, gorący spód nakładamy masę serową. Na nią dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki. Ubite białka nakładamy powoli na warstwę brzoskwiń i delikatnie wyrównujemy. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach na wierzch ciasta. Piec w temp. 160 stopniu przez 70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować