Na masę serową:
1 kg twarogu z wiaderka lub twarogu tłustego/półtłustego zmielonego dwukrotnie
2 budynie
0,5 kostki miękkiego masła (125 g)
3 jajka
0,5 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
Ponadto:
1 puszka brzoskwini w syropie (można oczywiście dać więcej owoców)
5 białek
0,5 szklanki cukru
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią i wkładamy na około 2 godziny do zamrażarki (do momentu aż ciasto będzie twarde na tyle, by zetrzeć je na tarce).
Całe jajka dość krótko ucieramy z cukrem, dodajemy masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając. Masy serowej staramy się nie "napowietrzać" długim ubijaniem.
2.Brzoskwinie odsączamy i kroimy na mniejsze części. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną część ciasta i ścieramy na tarce (duże oczka) na spód formy. Delikatnie ugniatamy ręką do dna. Spód podpiekamy przez 5-10 minut.
3. Dopiero na podpieczony spód wykładamy masę serową, a na niej układamy brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na wierzch ścieramy na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Pieczemy około 1 h w temperaturze 180ºC.
Porady
Sernik jest najlepszy na drugi dzień pozostawiony w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Komentarze