Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bajecznie puszysty i wilgotny sernik z dodatkiem brzoskwiń. Sernik bez spodu, ale można zrobić kruche ciasto czy pokruszone ciasteczka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1kg sera z wiaderka
    - 8 jajek
    - 1 budyń waniliowy
    - 1 śmietana 36% z Piątnicy 200g
    - 1 szkl cukru
    - kilka kropli olejku migdałowego
    - puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączyć z soku. Pokroić w paski i położyć na papier.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po trochu twarogu, serek i olejek zapachowy. Na koniec wsypać budyń i dobrze połączyć. Łyżką delikatnie wmieszać pianę.
    Do formy wylać połowę masy serowej, ułożyć brzoskwinie, reszta masy i znowu brzoskwinie . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok.75min. Ciasto schłodzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jak ostygnie wyciągnąć.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Proporcje na małą blaszkę lub małą tortownicę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy