Pyszne, wilgotne ciasto z kolejnymi sezonowymi owocami w roli głównej.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kilogram sera w wiaderku
1/2 szklanki cukru pudru do sera
1/4 szklanki cukru kryształu do białek
20 dag masła
6 jaj
4 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach śmietankowy
galaretka brzoskwiniowa
4 duże brzoskwinie
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodawać po jednym żółtku, zapach śmietankowy, twaróg oraz mąkę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zrobić z tego bezę. Tak przygotowane białka delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej masę serową i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie studzić sernik przy otwartych drzwiczkach.
Brzoskwinie obrać ze skórki, drobno pokroić, ułożyć na wierzchu ostudzonego sernika. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i ostudzoną zalać owoce. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Komentarze