Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Klasyczny i sprawdzony wypiek, który zawsze się uda. Doskonałe połączenie sera i brzoskwiń, które na pewno posmakuje gościom. Przygotowuje ten sernik na wyjątkowe okazje.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    400 g mąki pszennej
    150 g masła
    50 g mąki krupczatki
    50 g cukru pudru
    4 g proszku do pieczenia
    5 żółtek
    mas serowa
    1 kg sera trzykrotne mielonego
    200 g cukru
    100 g masła
    60 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    dodatkowo
    450 g brzoskwiń w puszce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie części. Większą część rozwałkowujemy. Układamy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy 15 minut w 170 stopniach.
    Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy patiami ser i jajka. Ucieramy na gładką masę.
    Brzoskwinie odsączamy z zalewamy. Kroimy na małe kwadraty. Obtaczamy w mące pszennej. Zalewę dodajemy do masy serowej. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i budyń. Miksujemy. Dodajemy brzoskwinie. Mieszamy.
    Masę wylewamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i układamy na masie serowej. Pieczemy 80 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.

Porady

Ciasto kruche dobrze jest przygotować kilka dni wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować