Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Odsączyć na sicie z nadmiaru zalewy.
CIASTO
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blaszce.
Mniejszą porcję ciasta włożyć do zamrażalnika.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Dokładnie razem wymieszać mikserem.
Wylać na ciasto rozłożone na blaszce.
Na masę serową rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Z białek ubić sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypać cukier i dokładnie razem połączyć.
Wyłożyć na brzoskwinie.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę 15 minut w 180 st C.
Po upieczeniu ostudzić.
Jeżeli podczas pieczenia wierzch będzie się mocno rumienił, należy go przykryć papierem do pieczenia.
Komentarze