Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

bardzo często gości w moim domu

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    250 gram masła
    3 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    1 mały proszek do pieczenia

    MASA SEROWA

    1 kilogram sera twarogowego śmietankowego
    1 jajko
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka cukru
    125 gram miękkiego masła

    PONAD TO

    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
    Odsączyć na sicie z nadmiaru zalewy.

    CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Zagnieść jednolite ciasto.
    Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blaszce.
    Mniejszą porcję ciasta włożyć do zamrażalnika.

    MASA SEROWA

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Dokładnie razem wymieszać mikserem.
    Wylać na ciasto rozłożone na blaszce.

    Na masę serową rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.

    Z białek ubić sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania wsypać cukier i dokładnie razem połączyć.
    Wyłożyć na brzoskwinie.

    Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 1 godzinę 15 minut w 180 st C.
    Po upieczeniu ostudzić.

    Jeżeli podczas pieczenia wierzch będzie się mocno rumienił, należy go przykryć papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować