Najlepszy sernik na świecie z przepisu mojej mamy bez którego nie obejdą się żadne uroczystości rodzinne czy święta
Mega delikatny i puszysty. A ten smak nie do opisania :)
2 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml.)
5 jaj żółtka ( białka wykorzystamy później)
200 gram margaryny lub masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku
1 jajko
150 gram margaryny lub masła
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy w proszku
1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo 3/4 szklanki cukru zwykłego do ubicia z białkami
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ciasta
Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników ,wymieszać i ugnieść ciasto.
Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
2.Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm
3.Masa serowa
Jajko ucieramy z cukrem i margaryną albo masłem na puszystą masę.
Dodajemy kolejno po łyżce sera cały czas miksując.
Na koniec dodajemy budyń i dokładnie mieszamy
Masę serową wykładamy na blaszkę wyłożoną ciastem.
Brzoskwinie kroimy na plasterki i wykładamy na masę serową
4.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na masę serową z brzoskwiniami.
5.Wyjmujemy ciasto z zamrażarki I ucieramy na tarce o dużych oczkach na ubite białka.
6.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. grzałki góra dół bez termoobiegu.
Następnie zostawiamy włączoną tylko dolną grzałkę i pieczemy jeszcze 10/15 minut.
Po upieczeniu najlepiej zostawić ciasto w piekarniku do przestudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze