Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

To zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    250 g zimnego masła
    5 żółtek
    szczypta soli

    Składniki na masę serową:
    1 kg twarogu lub gotowy twaróg do serników
    1 kostka miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    1 budyń waniliowy

    Składniki na pianę:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki, zaś druga( większą) wyłożyć na blaszkę.
  • 2. Masa serowa:
    Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i, cały czas ucierając, dodając stopniowo jajka, twaróg lub gotową masę sernikową oraz budyń, dokładnie wymieszać i wyłożyć na surowym cieście w blaszce.
  • 3. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na ćwiartki lub w kostkę.
  • 4. Piana:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypać cukier.
  • 5. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoskwinie , a na nich rozprowadzić pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować