SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

4.49 (201 ocen)

  • 20 min

Ten sernik uwielbiają wszystkie kobiety w mojej rodzinie. Jest pyszny i delikatny.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dkg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dkg cukru
    cukier waniliowy
    0,5 masła
    1 jajko
    SERNIK:
    1 kg twarogu
    2 budynie śmietankowe
    4 jaja
    10 dkg cukru
    cukier waniliowy
    olejek cytrynowy
    1/4 litra mleka
    1/2 szkl oleju
    PONADTO:
    puszka brzoskwiń
    0,5 litra śmietany deserowej (30%)
    śmietanfix
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąke, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszac. Dodac masło, jajko i zagnieść ciasto. Zrobione ciasto odstawić do lodówki
  • 2. Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą mase. Ucierając dodawac po łyzce twarogu. Gdy masa będzie gładka dodac rozrobione budynie w 1/4l mleka i olej. Następnie dodać ubitą piane z białek i 2 krople olejku cytrynowego. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie w kawałki i wymieszać delikatnie łyżką.
  • 3. Na spód blachy wyłożyć zagniecione cienko rozwałkowane ciasto serowe na to wylać mase serową i piec ok. 40- 45 min w temp. 180C
  • 4. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić dodać smietanfix i wyłożyć na zimne ciasto. Górę posypać startą czekoladą

Porady

Brzoskwinie dobrze jest wrzucić na druszlak żeby troche obciekły i nie puszczały póżniej soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować