Klasyczny i cudowny w smaku sernik, którego bardzo przyjemnym i aromatycznym dodatkiem są brzoskwinie. Ciasto jest bardzo podzielne, ładnie się kroi i bardzo dobrze smakuje.
20 min
Składniki:
Blaszka 25x40cm
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka - naturalnego
9 jajek
1,5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Cukier waniliowy
Kilka kropel aromatu waniliowego
200g masła extra
Brzoskwinie w puszce
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa stanie się puszysta, cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzone masło, następnie po łyżce sera, a na końcu budynie i aromat. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej, ubite na sztywno białka. Masę przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie. Piec w 170 stopniach przez ok. 70 minut do lekkiego zrumienienia sernika. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze