Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik zawsze się udaje, pod warunkiem przestrzegania pewnych ważnych zasad. Przede wszystkim składniki na masę muszą być w temperaturze pokojowej. No i koniecznie lepiej zakupić dobry, zbity biały ser i samodzielnie go zmielić.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    3 szkl mąki pszennej
    250g zimnego masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 szkl cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli

    masa serowa:

    1 kg białego sera półtłustego lub tłustego, zmielonego 3x zmielonego
    5 jajek
    200g masła
    1 szkl cukru pudru
    opakowanie budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki krupczatki
    olejek śmietankowy
    brzoskwinie w puszce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17hnaew 1. 1. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, kakao, pokrojone w kostkę masło i sól i całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta kruchego. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki (na ok 20 minut).

    2. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zabieramy się za zrobienie masy serowej. Wszystkie składniki do jej przygotowania MUSZĄ być w temp. pokojowej. Do dużej miski oddzielamy żółtka od białek, dodajemy do nich cukier puder i masło, a następnie ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce zmielonego sera oraz olejek śmietankowy. Gdy masa jest już jednolita, wsypujemy budyń i mąkę krupczatkę. Całość mieszamy.

    3. Ciasto, które chłodziliśmy w lodówce wyjmujemy i wylepiamy nim dno blachy o wymiarach ok 24 x 35 cm, a następnie nakłuwamy widelcem.
  • image-168fh5g 2. 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Na ciasto kakaowe wylewamy masę, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach 2 część ciasta.
  • image-1v3y5s8 3. 5. Sernik pieczemy w 160*C przez 1,5h. Po upieczeniu ciasto przechowujemy w lodówce. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/sernik-z-brzoskwiniami.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować