Sernik z brzoskwiniami

4.5 (169 ocen)

Jak każdy sernik tak i ten jest pycha!!!!Ciasto kakaowe pysznie komponuje się z delikatną masą serową. Dodatek brzoskwiń nadaje ciastu nie tylko pysznego smaku, ale i pięknego wyglądu. Każda okazja jest dobra by wypróbować ten sernik:). Polecam na zbliżające się Święta Wielkanocne!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto ciemne:
    - 3 szklanki mąki,
    - 250 gram masła,
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 5 żółtek
    - 2 płaskie łyżki kakao,
    - 1 łyżka śmietany,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - ½ łyżeczki sody
    Masa serowa:
    • 1,20 kg sera 3 x mielonego,
    • ¾ kostki masła,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 5 dużych jajek,
    • olejek pomarańczowy
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 1 puszka brzoskwiń w puszce
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożona pierwsza część ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę. Razem mieszamy. Dodajemy masło, śmietanę i żółtka. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Nakłuwamy widelcem.
  • wyłożenie brzoskwiń 2. Na wyłożony spód wylewamy masę serową. Na ser wykładamy pokrojone brzoskwinie.
  • przed pieczeniem 3. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
  • dodanie piany 4. SER:
    Brzoskwinie odsączmy z soku i kroimy w kostkę.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W misce ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Miksujemy dokładnie. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Wlewamy olejek pomarańczowy.
    W oddzielnej misce ubijamy białka. Tak przygotowane dodajemy do masy serowej.
    Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Na serze układamy pokrojone brzoskwinie. Całość przykrywamy drugą częścią ciemnego ciasta (startego na tarce).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować