sernik z brzoskwiniami

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Serniki to ciasta, które najbardziej lubi moja rodzina. Ten był wyjątkowo pyszny, bo zrobiony ze swojskiego sera. Eksperymentowałam, bo sama obmyśliłam proporcje i składniki. Udało się idealnie, dlatego mogę podzielić się przepisem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • *piekłam w dużej blaszce 24*40 cm

    Składniki:
    na ciasto kruche:

    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    185 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    3-4 żółtka
    2 łyżki kakao
    na masę serową:
    1200 g twarogu
    6 jajek
    2 budynie waniliowe
    1 szklanka mleka
    1 i 1/4 szklanki cukru (można dać więcej)
    125 g roztopionego masła
    3 białka pozostałe z ciasta
    puszka brzoskwiń
    przyprawa do sernika
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto kakaowe Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść szybko. Podzielić na dwie części, jedną dużą, jedną wielkości pomidora. Małą część schować do zamrażalki, dużą do lodówki na godzinę. Schłodzoną dużą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyścieloną papierem.
  • 2. Ser dwukrotnie zmielić (wiaderkowego nie trzeba). Do sera dodać jajka, cukier, przyprawę,. ostudzone masło, budynie rozmieszane w mleku. Zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać łyżką do sera. Masę wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Poukładać na serze. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 180*C około 75 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku, a kiedy wystygnie przenieść na noc do lodówki. Kroić na drugi dzień po upieczeniu. Podawać posypany cukrem pudrem.

Porady

(jeżeli używacie sera mielonego z wiaderka, należy pominąć mleko)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować