Sernik z bitą śmietaną i gruszką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo puszysty i delikatny sernik, to mój pierwszy sernik z dodatkiem bitej śmietany. Dodatek gruszek z syropu czyni go dodatkowo lekko wilgotny. Idealny dodatek do porannej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Składniki:
    60 dag białego sera – u mnie z wiaderka
    330 ml śmietany 30 %
    5 dużych jajek
    Szczypta soli
    1 budyń śmietankowy
    Tłuszcz do formy
    2 łyżki rodzynek + rum do namoczenia
    4 średnie gruszki z syropu
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 opakowanie herbatników
    Do dekoracji – polewa czekoladowa + wiórki kokosowe+ plastry gruszki

Sernik z bitą śmietaną i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka oddzielić od białek, dodać cukier puder, utrzeć na puszystą masę, dodać ser i budyń, delikatnie wymieszać. Schłodzone białka osolić, ubić na sztywno, dodać do sera bardzo delikatnie wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, dno wysypać pokruszonymi drobno herbatnikami, wysypać osączone z rumu rodzynki oraz pokrojone w kostkę gruszki. Wylać ser. Piec w temp. 180 stopni 1 godzinę. Wystudzony sernik oblać polewą czekoladową, posypać dekoracyjnie wiórkami oraz ułożyć plasterki gruszki. Schłodzić w lodówce.

Porady

1. do sernika pasuje też spód złożony z tłuszczu, herbatników i orzechów włoskich.

Komentarze

Podobne przepisy