Sernik z białą czekoladą na zimno

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Efektowny, szybki i przede wszystkim pyszny sernik o delikatnym posmaku białej czekolady zaspokoi podniebienia największych łasuchów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500g mąki
    - 250g margaryny
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 4 żółtka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    - 500g sera twarogowego
    - 300g białej czekolady
    - 80g margaryny
    - 100g cukru pudru
    - 1 czubata łyżka żelatyny
    - 200g śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z białą czekoladą na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Upiec dwa placki o wymiarach 30x30cm. Piec 20min w temp. 180°C.
  • 2. Masa:
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać 1/3 szklanki śmietanki (nie gotować!) i rozpuścić w niej czekoladę. Do czekolady dodać żelatynę (aby nie zrobiły się grudki należy dodać łyżkę czekolady do żelatyny i dobrze wymieszać, a następnie połączyć z resztą czekolady). Odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Margarynę utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i przestudzoną czekoladę z żelatyną. Ubić śmietankę 30% z resztą cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą serową.
  • 4. Placki przełożyć 3/4 masy serowej. Resztą masy pokryć górę ciasta i udekorować wiórkami czekoladowymi.

Porady

Ciasto jest bardzo bardzo kruche, dlatego należy uważać przy jego przekładaniu (nie da się podnieść całego blatu). Można je delikatnie zsunąć z blaszki lub przekładać w kawałkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować