Sernik z białą czekoladą i kokosem

  • wyświetlono: 767 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Poezja smaku zamknięta w jednym serniku. Mocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, biała czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili w ciastem i pyszną kawą!

32

Składniki

Spód:
258 g ciastek kakaowych Hit
75 g masła lub margaryny

Masa serowa:
1 kg sera sernikowego (z wiaderka)
4 jajka
100 g białej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki śmietany 30%
0,5 szklanki wiórków kokosowych

Polewa:
100 g białej czekolady
¼ szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z białą czekoladą i kokosem

  • 1. Spód:
    Ciastka Hit umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w garnku, ciepłe wlewamy do ciastek, miksujemy aby ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
    Masa serowa:
  • 2. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowana czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Polewa:
    Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieCiastoDeserWielkanocboże narodzeniesernikiprzepis_miesiąca1000sernik z białą czekolada i kokosem

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z białą i gorzką czekoladą

Dodane przez: 23ewelina

Sernik z białą i gorzką czekoladą

Biała i ciemna warstwa sernika...

image-062itnb

Dodane przez: nihilsubsolenovum

Sernik z białą czekoladą

Sernik ten jest delikatny i kremowy...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Ola1984

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi...

Ten sernik jest delikatny i słodki,...

Sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Słodki Sentyment

Sernik z białą czekoladą

Bardzo kremowy i wilgotny sernik...

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik z mango i białą czekoladą

Kremowy sernik z mango i białą...

sernik

Dodane przez: lonah

sernik z jagodami i białą czekoladą

aksamitny i delikatny

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE