Sernik z białą czekoladą

  • wyświetlono: 338 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik ten jest delikatny i kremowy w smaku poprzez dodanie do masy sernikowej białej czekolady. Trzeba go upiec, żeby przekonać się, że brakuje mu bardzo niewiele do miana sernika idealnego.

  • 240min

Składniki

Masa sernikowa:
1kg sera twarogowego z wiaderka** lub zmielonego twarogu
50ml śmietanki kremówki 30/36%
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
16g cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
2 tabliczki białej czekolady (stopionej)
** ser z wiaderka najlepiej 100% z mleka bez sztucznych dodatków

Spód:
1 szklanka mąki
70g masła/margaryny
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko

Krem z białej czekolady:
200ml śmietanki kremówki 30/36% (to, co zostanie po dodaniu do masy sernikowej)
100g białej czekolady wcześniej stopionej (jedna tabliczka)
śmietan-fix

Dekoracja:
maliny+ białe michałki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z białą czekoladą

  • 1. Przed pieczeniem spodu stopić czekoladę nad parą wodną i odstawić do wystygnięcia.
    Składniki na spód zagnieść w kulę i schować do lodówi lub zamrażalnika na ok.20 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy; nakłuć widelcem i piec ok.20-30 min w temperaturze 180 stopni. Okolo 5-10 minut przed końcem pieczenia spodu przygotować masę sernikową. Do twarogu dodać śmietanę kremówkę, mąkę i cukier-zmiksować, ciągle miksując dodać czekoladę i kolejno po jednym jajku. Wylać na wcześniej upieczony spód i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez koleją godzinę, wyciągnąć i schłodzić.
    Przed wykonaniem kremu, czekoladę około 30 min. wcześniej roztopić. Śmietanę wraz z czekoladą ubijać, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Wyłożyć na wystudzony sernik i dowolnie udekorować np. malinami i białymi michałkami. Schłodzić w lodówce. Gotowe :)

Porady

1.Sernik nie pęknie, jeśli piecze się go dłużej, ale w niższej temperaturze. Składniki na masę sernikową powinny być miksowane tylko do czasu ich połączenia, ponieważ zbyt długie miksowanie może spowodować napowietrzenie masy, co może być przyczyną pęknięcia sernika po upieczeniu. Dodatkowo wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Jeśli w jakiś sposób dojdzie do zważenie się roztopionej czekolady przed ubiciem jej ze śmietaną kremówką, nie powinno spowodować tego, iż krem do dekoracji nie będzie gładki.
3. Sernik można również oprószyć cukrem pudrem lub udekorować w dowolny sposób.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastosernikDeserbiała czekoladaMaliny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z białą czekoladą

Dodane przez: iziona

Sernik na zimno z białą czekoladą

Delikatny i rozpływający się w...

Sernik na zimno z białą czekoladą.

Dodane przez: FeedMeBetter

Sernik na zimno z białą czekoladą

Idealny sernik na upalne dni. Lekki,...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Ola1984

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi...

Ten sernik jest delikatny i słodki,...

Sernik

Dodane przez: user151724429511

Waniliowy sernik z białą czekoladą

Waniliowy sernik delikatny, puszysty...

Limonkowy sernik z białą czekoladą i truskawkami

Dodane przez: igraszki losu

Limonkowy sernik z białą czekoladą i truskawkami

Połączenie delikatnego, wilgotnego...

ekstra rafaello

Dodane przez: Magdalena_Z

Ciasto rafaello z białą czekoladą

Przepyszne ciasto bez pieczenia...