Sernik z bezą kokosową i wiśniami

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty w przygotowaniu sernik z wiśniami i bezą kokosową .

Składniki:

  • Sernik:
    80 dag sera białego
    1 szklanka cukru pudru
    200 g margaryny
    6 jajek
    4 łyżki gęstej śmietany
    1,5 torebki budyniu waniliowego
    1 cukier waniliowy
    2-3 garści wydrylowanych i odsączonych wiśni
    Ciasto:
    15 dag mąki
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    5 dag margaryny
    Beza:
    1 białko
    10 dag cukru
    Pół szklanki wiórków kokosowych

Sernik z bezą kokosową i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki ,kakao ,cukru pudru, margaryny zagnieść ciasto , wyłożyć nim dno i boki tortownicy .Schłodzić w lodówce.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę dalej miksując ,dodawać na przemian żółtka ,mąkę i śmietanę ,później dodać budyń i cukier waniliowy. Białka z 6 jaj ubić na sztywno ,połączyć z masą serową na koniec wsypać wiśnie i lekko przemieszać. Masę serową przekładamy do tortownicy wylepionej ciastem. Pieczemy 1 godz. 10 min
    Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
    Piętnaście minut przed końcem pieczenia na wierzch sernika wykładamy bezę zrobioną z białek i wiórków ,rozsmarowujemy równo, zmniejszamy temp. Do 150C piekarnik przestawiamy na opcję z termo obiegiem i pieczemy dalej .Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy