3 szklanki mąki pszennej tortowej
250 g masła
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu na sernik z wiaderka
1,5 szklanki mleka
trochę ponad 0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
4 żółtka
sok z 1 cytryny
1.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę, wlewamy sok z cytryny i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce twarogu dalej ucierając. Do masy wsypujemy budyń i wlewamy powoli mleko oraz olej.
Dużą blachę o wymiarach 23 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy w 175 stopniach przez 1 godzinę.
Białka ubijamy z szczyptą soli, na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Wykładamy pianę z białek na upieczone ciasto na wierzchu robimy wzorek i pieczemy jeszcze ok. 15 - 20 minut, aż beza się zrumieni.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym otwieramy lekko drzwiczki i ponownie pozostawiamy sernik na 20 minut. Po czym wyjmujemy blachę z ciastem. Ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień.
Komentarze