Sernik z bezą

4.5 (176 ocen)

  • 3 godz.

Jeden z moich ulubionych serników.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    250 g masła
    3 żółtka
    0,5 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    1 kg twarogu na sernik z wiaderka
    1,5 szklanki mleka
    trochę ponad 0,5 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
    4 żółtka
    sok z 1 cytryny

    Beza:

    7 białek
    szczypta soli
    2/3 szklanki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
    Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę, wlewamy sok z cytryny i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce twarogu dalej ucierając. Do masy wsypujemy budyń i wlewamy powoli mleko oraz olej.
    Dużą blachę o wymiarach 23 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy w 175 stopniach przez 1 godzinę.
    Białka ubijamy z szczyptą soli, na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Wykładamy pianę z białek na upieczone ciasto na wierzchu robimy wzorek i pieczemy jeszcze ok. 15 - 20 minut, aż beza się zrumieni.
    Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym otwieramy lekko drzwiczki i ponownie pozostawiamy sernik na 20 minut. Po czym wyjmujemy blachę z ciastem. Ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować