Sernik z batonikami Daim

0 (0 ocen)

Pyszny, kremowy serniczek z bardzo popularnymi u mnie batonikami. Wam radzę wybrać się po nie do Ikei, bo warto, oj warto... Po więcej zapraszam na bloga: chceupiec.blogspot.com!

Składniki:

  • Spód:
    160 ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
    60 g masła
    jeden batonik Daim


    Masa serowa:
    500 g twarogu sernikowego
    190 g cukru
    1 budyń waniliowy (40g)
    2 łyżki kaszy manny
    3 jajka
    150 ml kwaśnej śmietany (18%)
    100 ml śmietany kremówki
    2-3 batoniki Daim

    Na wierzch:
    200 g masy krówkowej (z puszki)
    1 batonik Daim

Sernik z batonikami daim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batoniki kroimy bardzo drobno, ciastka kruszymy na pył i roztapiamy masło. Mieszamy wszystko razem i wylepiamy spód tortownicy (20cm). Schładzamy w lodówce.
  • 2. Batoniki kroimy dość drobno. Twaróg, śmietany, cukier, budyń i kaszę miksujemy na jednolitą masę, pod koniec dodając kolejno po jednym jajku, wciąż miksując. Wsypujemy batoniki i mieszamy. Wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie schładzamy przez parę godzin w lodówce.
  • 3. Masę podgrzewamy króciutko i smarujemy górę sernika. Batoniki kroimy i posypujemy po wierzchu.

Komentarze

Podobne przepisy