Sernik z bakaliami na lukrowanych pierniczkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla wielbicieli sernika i pierniczków mam propozycję na pyszny sernik z bakaliami upieczony z lukrowanymi pierniczkami. Do masy serowej dodałam również przyprawę do piernika, dzięki temu pięknie pachnie i tak samo smaku. Ten sernik jest prosty w wykonaniu i uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    1 niepełna szklanka cukru
    15 dag masła lub margaryny
    5 jajek
    1 przyprawa do piernika
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki rodzynek
    pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    50 dag lukrowanych pierniczków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Sernik z bakaliami na lukrowanych pierniczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie w rzędach układamy lukrowane pierniczki. Na pierniczki wylewamy masę serową. Uważamy, żeby pierniczki się nie przesuwały, ponieważ masa jest dość rzadka. Następnie na wierzchu masy serowej układamy pozostałe pierniczki.
  • 3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
  • 4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować