Kruchy, delikatny i mocno kakaowy spód oraz kruszonka plus aksamitna masa serowa z bakaliami. W sam raz na wyjątkowe okazje - rodzinne uroczystości, urodziny, czy niedzielne popołudnie przy kawie. Polecam serdecznie.
Sernik z bakaliami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło i siekamy nożem.
Wbijamy jajka i dodajemy cukier, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części i formujemy z nich 2 kule, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum godzinę.
2.Twaróg mielimy trzykrotnie. Żółtka oddzielamy od białek.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno dodajemy żółtka i ucieramy na gładką masę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Rodzynki, skórkę pomarańczową i migdały mieszamy z budyniem.
Bakalie z budyniem dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Masę serową delikatnie łączymy z pianą z białek.
3.Prostokątną formę o wymiarach 38 x 23 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Przygotowaną formę wylepiamy połową schłodzonego ciasta, wykładamy równomiernie masę, ścieramy resztę schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach.
4.Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy 50-60 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze