Sernik z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To już typowo świąteczna propozycja, taki sernik luksusowy z makiem, rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Sernik jest bez spodu mimo tego, że wygląda jakby miał spód, jest bardzo prosty do przygotowania i szybko się go robi. Pięknie prezentuje się na stole. Myślę, że takim ciachem zachwycisz swoich gości bez wątpienia. Na moim świątecznym stole, nie może nigdy zabraknąć sernika.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg twarogu w kostce
    10 jajek – L
    150 g masła
    300 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego – duży cukier waniliowy
    2 opakowania budyniu waniliowego – paczka 40 g, bez cukru
    50 g kaszki manny
    150 g suchego maku
    1 cytryna – sok z całej cytryny
    200 g skórki owoców kandyzowanych – najlepiej użyć kolorowe
    100 g rodzynek

    Polewa

    200 g czekolady
    2 łyżki mleka
    30 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Twaróg w kostkach wrzucić do miski ( użyłam twarogu półtłustego ), wrzucić żółtka, cukier i cukier waniliowy, kaszkę mannę i miękkie masło. Całość potraktować blenderem, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy serowej.
    Do masy serowej dodać suche budynie, całość dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową.
    Tak przygotowaną masę serową podziel na 2 części. Do ⅓ masy serowej dodaj mak, użyłam mak z puszki. Wymieszaj dokładnie i wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość równomiernie rozsmaruj. Odstaw na bok.
    Do pozostałej masy serowej, zetrzyj na tarce skórkę z wyparzonej cytryny, dodaj skórki kandyzowane, im bardziej kolorowe tym lepszy efekt końcowy przy krojeniu. Dodaj również rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
    W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy serowej z bakaliami.
    Masę serową z bakaliami wyłóż, na masę serową z makiem, najlepiej wykładać łyżka po łyżce, następnie tylko wyrównać wierzch łyżką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 1 godz.
    Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić na pół godz. następnie wyjąć na blat.
    Gdy sernik przestygnie przygotować ulubioną polewę.

Porady

Jeśli twaróg jest bardzo suchy, możesz dodać przed użyciem blendera parę łyżek śmietany. Suchy budyń możesz zamienić mąką ziemniaczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Kasza Rodzynki Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować