Sernik z ananasem w bezowej czapce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Wspaniały i puszysty sernik z egzotyczną nutą ananasa i delikatną chrupiąca bezą dla prawdziwych smakoszy deserów.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 margaryna
    3 szkl.mąki tortowej
    1/2 szkl.cukru pudru
    5 żółtek
    1,5 łyżeczkiproszku do pieczenia
    Masa serowa:
    10 dkg margaryny
    1 kg twarogu sernikowego
    6 jajek
    2 budynie smietankowe bez cukru
    3/4 szkl.cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 puszka ananasów w syropie
    Beza:
    5 białek
    1 szkl.cukru pudru

Sernik z ananasem w bezowej czapce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,zwinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować na placek.Włożyc do natłuszczonej tortownicy(24-26)cm.Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy,ciasto ponakłuwać widelcem.
  • 2. Masa serowa:
    Roztopić margarynę i ostudzić.Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.Następnie dodać twaróg sernikowy,budyń śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składników.Dolać płynną margarynę i kawałki odsączonych ananasów-wymieszać.Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek,połączyc drewnianą łyzką.
  • 3. Na ciasto wlać masę serową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp.175*C, piec 60 min.
  • 4. Beza:
    Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.Po 45 min pieczenia powstałą bezą posmarować sernik.Ponownie wstawić ciasto do piekarnika, dopiec do końca.

Komentarze

Podobne przepisy