Sernik z ananasem w bezowej czapce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,zwinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować na placek.Włożyc do natłuszczonej tortownicy(24-26)cm.Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy,ciasto ponakłuwać widelcem.
2.Masa serowa:
Roztopić margarynę i ostudzić.Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.Następnie dodać twaróg sernikowy,budyń śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składników.Dolać płynną margarynę i kawałki odsączonych ananasów-wymieszać.Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek,połączyc drewnianą łyzką.
3.Na ciasto wlać masę serową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp.175*C, piec 60 min.
4.Beza:
Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.Po 45 min pieczenia powstałą bezą posmarować sernik.Ponownie wstawić ciasto do piekarnika, dopiec do końca.
Komentarze