Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nieskromnie napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i tak delikatny, że wprost rozpływał się w ustach. Wszystkim bardzo smakował. I tak znikał kawałek po kawałeczku, aż nic nie zostało, nawet jeden okruszek nie został. Chyba ten ajerkoniak dodany do masy serowej sprawił, że wyszła taka delikatna i puszysta. Sernik postanowiłam udekorować białą czekoladą, która na serniku trochę stwardniała, ale gdy się ją poleje ,,odrobiną'' ajerkoniaku to mięknie. Całość jest idealna, od ciasta po masę serową i dekorację. Macie ochotę spróbować takiego sernika? To upieczcie koniecznie. Zachęcam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    10 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia]
    2 łyżki bułki tartej

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
    15 dag masła lub margaryny
    125 ml ajerkoniaku

    Dodatkowo:
    10 dag białej czekolady
    ajerkoniak według uznania
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto

Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 3. Pieczenie: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą. Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Podanie: Dobrze zimny sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią pokrojony sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem sernik polewamy według uznania ajerkoniakiem. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować