Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą

  • wyświetlono: 302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nieskromnie napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i tak delikatny, że wprost rozpływał się w ustach. Wszystkim bardzo smakował. I tak znikał kawałek po kawałeczku, aż nic nie zostało, nawet jeden okruszek nie został. Chyba ten ajerkoniak dodany do masy serowej sprawił, że wyszła taka delikatna i puszysta. Sernik postanowiłam udekorować białą czekoladą, która na serniku trochę stwardniała, ale gdy się ją poleje ,,odrobiną'' ajerkoniaku to mięknie. Całość jest idealna, od ciasta po masę serową i dekorację. Macie ochotę spróbować takiego sernika? To upieczcie koniecznie. Zachęcam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia]
2 łyżki bułki tartej

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
15 dag masła lub margaryny
125 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
ajerkoniak według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 3. Pieczenie: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą. Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Podanie: Dobrze zimny sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią pokrojony sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem sernik polewamy według uznania ajerkoniakiem. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikciastaAJERKONIAKdla gościPoczęstunekdomowe ciastodomowy sernikciasto z ajerkoniakiemna kruchym cieściesernik z ajerkoniakiemseroweic

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z borówkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady

Uwielbiam serniki i ciągle próbuję...

image-062itnb

Dodane przez: nihilsubsolenovum

Sernik z białą czekoladą

Sernik ten jest delikatny i kremowy...

Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką

Ten sernik jest bardzo pyszny i...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Ola1984

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi...

Ten sernik jest delikatny i słodki,...

Limonkowy sernik z białą czekoladą i truskawkami

Dodane przez: igraszki losu

Limonkowy sernik z białą czekoladą i truskawkami

Połączenie delikatnego, wilgotnego...

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem

Nie ukrywam, że uwielbiam piec...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.