SERNIK Z AGRESTEM I POLEWĄ CYTRYNOWĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na kruchym cieście z agrestem. Sernik z bezą i kruszonką. Sernik z lukrem cytrynowym, wyszedł pyszny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -200 g. masła
    -4 żółtka
    -100 g. cukru
    -370 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -1250 g. sera imperialu
    -4 jajka
    -200 g. cukru
    -250 ml.śmietany 18 %
    -aromat cytrynowy
    -3 budynie cytrynowe po 40 g.
    -300 ml.śmietanki 30 %

    OWOCE:
    -ok.300 g. agrestu(tu był mrożony)

    BEZA:
    -6 białek
    -szczypta soli
    -200 g. cukru
    -1 budyń

    POSYPKA:
    -100 g. masła
    -100 g. cukru
    -1 cukier z wanilią
    -2 żółtka(białka do bezy)
    -250 g.mąki

    POLEWA CYTRYNOWA:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -troszkę gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z agrestem i polewą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK Z AGRESTEM I POLEWĄ CYTRYNOWĄ 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do piecz. Rozdrobnić mikserem,potem zagnieść. Wylepić blaszkę 30x40 cm.. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
  • SERNIK Z AGRESTEM I POLEWĄ CYTRYNOWĄ 2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser,gęstą śmietanę i zmiksować. Budynie wymieszać ze śmietanką,aromatem i dodać do sera.Ponownie zmiksować, ale nie długo. Wylać masę na ciasto.
  • SERNIK Z AGRESTEM I POLEWĄ CYTRYNOWĄ 3. Porozrzucać agrest.
  • SERNIK Z AGRESTEM I POLEWĄ CYTRYNOWĄ 4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń, wymieszać na niskich obrotach miksera. Wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
  • SERNIK Z AGRESTEM I POLEWĄ CYTRYNOWĄ 5. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę i rozdrobnić na gruby żwirek. Rozsypać po bezie.
  • SERNIK Z AGRESTEM I POLEWĄ CYTRYNOWĄ 6. Piec ok.70 min. w 175 *C. Pod koniec przykryć papierem.
  • SERNIK Z AGRESTEM I POLEWĄ CYTRYNOWĄ 7. lukier-Cukier puder przesiać, rozetrzeć z sokiem i odrobiną gorącej wody, na lejącą papkę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny sernik w esy-floresy.Sernik kroić na drugi dzień jak mocno stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować