Sernik na kruchym cieście z agrestem. Sernik z bezą i kruszonką. Sernik z lukrem cytrynowym, wyszedł pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-200 g. masła
-4 żółtka
-100 g. cukru
-370 g. mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-1250 g. sera imperialu
-4 jajka
-200 g. cukru
-250 ml.śmietany 18 %
-aromat cytrynowy
-3 budynie cytrynowe po 40 g.
-300 ml.śmietanki 30 %
OWOCE:
-ok.300 g. agrestu(tu był mrożony)
BEZA:
-6 białek
-szczypta soli
-200 g. cukru
-1 budyń
POSYPKA:
-100 g. masła
-100 g. cukru
-1 cukier z wanilią
-2 żółtka(białka do bezy)
-250 g.mąki
POLEWA CYTRYNOWA:
-150 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-troszkę gorącej wody
Sernik z agrestem i polewą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do piecz. Rozdrobnić mikserem,potem zagnieść. Wylepić blaszkę 30x40 cm.. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
2.masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser,gęstą śmietanę i zmiksować. Budynie wymieszać ze śmietanką,aromatem i dodać do sera.Ponownie zmiksować, ale nie długo. Wylać masę na ciasto.
3.Porozrzucać agrest.
4.beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń, wymieszać na niskich obrotach miksera. Wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
5.kruszonka- Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę i rozdrobnić na gruby żwirek. Rozsypać po bezie.
6.Piec ok.70 min. w 175 *C. Pod koniec przykryć papierem.
7.lukier-Cukier puder przesiać, rozetrzeć z sokiem i odrobiną gorącej wody, na lejącą papkę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny sernik w esy-floresy.Sernik kroić na drugi dzień jak mocno stężeje.
Komentarze