Sernik wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zawsze mi smakuje jego smak...

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka luksusowa ( na ciasto): 20 dekagramów
    - cukier: 0.67 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - twaróg ( na masę): 500 gramów
    - kostka masła: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - bułka tarta: 1 łyżeczka
    - tłuszcz do foremki: 1 łyżeczka
    - czekolada z nadzieniem truskawkowym: 1 sztuka
    - kolorowa posypka: 3 łyżki
    - wiórki kokosowe: 3 łyżki

Sernik wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik 2 1. W małej misce z mąki, cukru, rozstopionego masła, żółtek zagnieć kruche ciasto, odstaw do lodówki
    na godzinę. Po czym wyłóż foremkę i ponownie wstaw do lodówki do momentu przygotowania masy.
    W misce z twarogiem dodaj żółtka utarte z cukrem i masłem, ucieraj do powstania jednolitej masy, wsyp budyń, mąke
    ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wymieszaj kilka razy.
    Dodaj pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszaj.
  • serniczek 3 2. Masę przełóż do foremki wylepionej ciastem i wstaw do gorącego piekarnika na około 75 minut w temperaturze 180 C.
    w małym garnuszku rozpuść czekolade z nadzieniem truskawkowym i wysmaruj cały, ostudzony sernik. Posyp wokół ciasto wiórkami kokosowymi, a środek kolorową posypką.

Komentarze

Podobne przepisy