Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

  • wyświetlono: 754 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką w formie suszonych owoców.

IMG_20170501_121848
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

-500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka
-3 jajka
-60 g masła
-pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
-2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania)
-pół opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
+polewa, ozdoba

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

  • 1. Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką.
    2. Białka ubijamy i wstawiamy na chwile do lodówki.
    3. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem.
    4. Do żółtek dodajemy twaróg, masło, budyń i wstępnie miksujemy. Następnie białko i miksujemy na małych obrotach. Na koniec wrzucamy owoce i przemieszajcie łyżką.
    5. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę do wybicia zapachu w temperaturze 170 stopni. (oczywiście wcześniej rozgrzewamy piekarnik). Po upieczeniu wyłączamy, ale NIE OTWIERAMY najlepiej przez 30 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastoŻurawinatwarógsernikDeserświętaowocezdrowona zimnowiśnia

Komentarze

Podobne przepisy

sernik wiedenski

Dodane przez: izaa_a

sernik wiedeński

kolejny przepis na sernik wiedeński,...

Sernik wiedeński wg. Magdy Gessler

Dodane przez: Daria Kmieciak

Sernik wiedeński wg. Magdy Gessler

Prosty dobry przepis na sernik...

Sernik wiedeński

Dodane przez: Aga-nad

Sernik wiedeński

To przepis na mój ulubiony sernik,...

sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik wiedeński

Puszysty sernik oprószony cukrem...

sernik wiedeński

Dodane przez: gnomcio

Sernik wiedeński - puszysty i wilgotny

Cudownie wilgotny i puszysty sernik,...

Sernik z mlekiem w proszku i żurawiną

Dodane przez: Andziaa

"Sernik z mlekiem w proszku i żurawiną"

Lubię piec ciasta, ale stawiam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE