REKLAMA

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

wyświetlono: 831 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką w formie suszonych owoców.

opublikowany: 18.12.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka
    -3 jajka
    -60 g masła
    -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
    -2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania)
    -pół opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
    +polewa, ozdoba
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką.
    2. Białka ubijamy i wstawiamy na chwile do lodówki.
    3. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem.
    4. Do żółtek dodajemy twaróg, masło, budyń i wstępnie miksujemy. Następnie białko i miksujemy na małych obrotach. Na koniec wrzucamy owoce i przemieszajcie łyżką.
    5. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę do wybicia zapachu w temperaturze 170 stopni. (oczywiście wcześniej rozgrzewamy piekarnik). Po upieczeniu wyłączamy, ale NIE OTWIERAMY najlepiej przez 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: adzia adzia

Sernik wiedeński

Smaczny puszysty sernik, doskonały do kawy czy herbaty.

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 28.11.2013 | wyświetlono: 9032 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 1
Dodane przez: bogusia82 bogusia82

Sernik wiedeński

Bardzo smaczny i puszysty sernik z bakaliami.

kategoria: Ciasta do kawy serniki Desery opublikowany: 12.01.2015 | wyświetlono: 3492 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE