Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką.
2. Białka ubijamy i wstawiamy na chwile do lodówki.
3. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem.
4. Do żółtek dodajemy twaróg, masło, budyń i wstępnie miksujemy. Następnie białko i miksujemy na małych obrotach. Na koniec wrzucamy owoce i przemieszajcie łyżką.
5. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę do wybicia zapachu w temperaturze 170 stopni. (oczywiście wcześniej rozgrzewamy piekarnik). Po upieczeniu wyłączamy, ale NIE OTWIERAMY najlepiej przez 30 min.
Komentarze