Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką w formie suszonych owoców.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka
    -3 jajka
    -60 g masła
    -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
    -2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania)
    -pół opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
    +polewa, ozdoba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką.
    2. Białka ubijamy i wstawiamy na chwile do lodówki.
    3. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem.
    4. Do żółtek dodajemy twaróg, masło, budyń i wstępnie miksujemy. Następnie białko i miksujemy na małych obrotach. Na koniec wrzucamy owoce i przemieszajcie łyżką.
    5. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę do wybicia zapachu w temperaturze 170 stopni. (oczywiście wcześniej rozgrzewamy piekarnik). Po upieczeniu wyłączamy, ale NIE OTWIERAMY najlepiej przez 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować