SERNIK WIEDEŃSKI Z POLEWĄ

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moi goście zawsze uwielbiają taki serniczek

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka

    - MASA SEROWA -Ser w kostce: 1.5 kilograma
    - Masło roślinne w kostce: 1.5 sztuki
    - cukier: 2 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - mąka: 6 łyżek
    - jaja: 15 sztuk

    - POLEWA -Jajko: 1 sztuka
    - kakao: 3 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - margaryna: 0.5 sztuki

Sernik wiedeński z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystkie składniki zagnieść, całość ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę
  • 2. MASA SEROWA

    Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać.
  • 3. POLEWA
    Wszystkie składniki z rozpuszczoną ciepłą margaryną, zmiksować.

    Na ciasto wyłożyć masę serową, włożyć ciasto do piekarnika, i piec ok.godz.w 180 stop.
    Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy