Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

Prosty sernik. Delikatny i łagodny w smaku, bez spodu i zbędnych dodatków. Bardzo nam smakował polany gorzką czekoladą

Składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego
    100 g masła
    230 g cukru
    5 jajek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 g ekstraktu waniliowego
    Polewa:
    50 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki śmietanki kremówki

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić miękkie masło i cukier. Zmiksować.

    Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.

    Wlać ekstrakt, wsypać obie mąki, zmiksować.

    Następnie dodać twaróg i ponownie zmiksować.
    Tortownicę o średnicy 23cm wyścielić papierem, wlać masę.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, zmniejszyć od razu do 150 i piec około 90 minut (sernik urośnie i opadnie, aby tego uniknąć można go upiec w kąpieli wodnej). Wystudzić i schłodzić w lodówce.

    Czekoladę posiekać, wrzucić do rondelka, dodać śmietanę. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polać dowolnie sernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy