SERNIK WIEDEŃSKI

  • wyświetlono: 850 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najlepszy i najbardziej ulubiony sernik prze moją rodzinę.

  • 24 porcje
  • 160min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO:
- 300 g mąki
- 200 g masłą lub margaryny
- 100g cukru pudru
- 2 zółtka
- szczypta soli

MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu
- 2 op. cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe
- 400 g cukru pudru
- 300 g roztopionego masła
- 10 jajek.

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK WIEDEŃSKI

  • SERNIK WIEDEŃSKI1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, szczyptę soli, do środka wbić żółtka. Nożem wymieszać żółtka z resztą składników. Następnie dodać pokrojone zimne masło lub margarynę i wszystko razem posiekać nożem. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę.
    Aby nie zrobił się zakalec posypuję kruche ciasto odrobiną wiórków kokosowych i kakao.

    Żółtka utrzeć z cukrami do białości. Dodać ser, stopione i ostudzone masło oraz wsypać budynie.
    Białka ubić na sztywno i dodać do masy .

    Piec ok. 50 minut w 180*.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernik

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik wiedeński noworoczny

Dodane przez: ewaeu

Sernik wiedeński noworoczny

Sernik wiedeński jest tak dobry...

sernik wiedeński

Dodane przez: Magdalena G

Sernik wiedeński

Najlepszy, najbardziej elegancki.

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Dodane przez: 2milutka

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Tradycyjny polski wypiek który...

Sernik Wiedeński

Dodane przez: danusia19671

Sernik Wiedeński

Moi goście zawsze uwielbiają taki...

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE