ciasto kruche:
150 g mąki
80 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
masa serowa:
1 kg twarogu
100 g masła
6 jajek (rozdzielonych)
400 g cukru pudru
50 g smażonej skórki pomarańczowej i 50 g rodzynków
wanilia
2 łyżki kaszy manny
sól
Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, wyłożyć dno tortownicy i podpiec.
Ser zemleć, masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Starannie ucierać. Ubić pianę, dodać na masę serową, dodać bakalie, wanilię, kaszę mannę i szczyptę soli. Lekko wymieszać, wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 18 stopni piekarnika i piec 50- 60 minut. Po tym czasie wyjąć, schłodzić. Można udekorować płynną czekoladą i orzechami... smacznego
Komentarze