Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

Rodzinny przepis, zawsze się udaje

Składniki:

  • ciasto kruche:
    150 g mąki
    80 g masła
    50 g cukru pudru
    1 żółtko
    masa serowa:
    1 kg twarogu
    100 g masła
    6 jajek (rozdzielonych)
    400 g cukru pudru
    50 g smażonej skórki pomarańczowej i 50 g rodzynków
    wanilia
    2 łyżki kaszy manny
    sól

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, wyłożyć dno tortownicy i podpiec.

    Ser zemleć, masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Starannie ucierać. Ubić pianę, dodać na masę serową, dodać bakalie, wanilię, kaszę mannę i szczyptę soli. Lekko wymieszać, wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 18 stopni piekarnika i piec 50- 60 minut. Po tym czasie wyjąć, schłodzić. Można udekorować płynną czekoladą i orzechami... smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy