Sernik Wiedeński

4.5 (185 ocen)

Sernik ten jest pyszny , miękki , delikatny , a zarazem bardzo wilgotny .

Składniki:

  • 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    5 jajek
    100 g masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.



    Sposób przygotowania :

    W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ucierając. Dosypujemy obie mąki i ekstrakty. Masę przelewamy do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Wkładamy do niego sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 150ºC, następnie pieczemy przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schładzamy przez kilka godzin.



    Polewa czekoladowa:

    100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
    50 g masła
    Nad parą wodną roztapiamy czekoladę razem z masłem. Mieszamy delikatnie do gładkości. Polewamy sernik.

Porady

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować