REKLAMA

sernik wiedeński

wyświetlono: 962 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Sernik delikatny bardzo troszeczkę opadł, ale to nie szkodzi…

opublikowany: 17.09.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg sera
    200g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    10 jajek
    1 duży budyń śmietankowy
    rodzynki
    2 łyżeczki esencji waniliowej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 230st. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmielić 2 razy.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser. Następnie wsypać proszek budyniów, dodać esencję waniliową i rodzynki obtoczone wcześniej w mące. Do masy serowej dodać pianę i delikatnie już łyżką wszystko wymieszać.
  • 3. Całą masę przełożyć do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i tak piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec sernik około godziny.
  • 4. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Posypać cukrem pudrem bądź polukrować lukrem…
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Sernik wiedeński

Takie nic, najprostszy sernik na świecie.

kategoria: do kawy serniki Desery opublikowany: 06.02.2015 | wyświetlono: 2699 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: adzia adzia

Sernik wiedeński

Smaczny puszysty sernik, doskonały do kawy czy herbaty.

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 28.11.2013 | wyświetlono: 8950 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE