Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 2340 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis idealny, bardzo szybki w wykonaniu, zawsze opada i rewelacyjnie smakuje :-)

  • 30min

Składniki


1 kg sera białego półtłustego
8 jajek
100 g stopionego masła
1,5 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
garść rodzynek

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Na początek najgorsze - mielenie sera. Należy to zrobić co najmniej dwa razy.
    Teraz już z górki :-)
    Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na puszystą masę.
    Następnie dodajemy po łyżce sera, masło i budyń ( proszek ). Miksujemy do dokładnego połączenia.
    Wsypujemy rodzynki i mieszamy łyżką.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy na nią masę serową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 70 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na trochę ciasto w piekarniku ale nie łudźmy się - i tak klapnie :-(
    No taka jego uroda.
    Ale smak... boski.
  • 3. Wierzch sernika posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcisernikSernik wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik Wiedeński

Dodane przez: grzesiek

Sernik Wiedeński

Wyśmienita uczta dla smakoszy....

image-1gr8tpa

Dodane przez: Alex M

Sernik wiedeński

Prosty sernik. Delikatny i łagodny...

Sernik wiedeński

Dodane przez: Gregorhspeed

Sernik wiedeński

Kolejny przepis z zapisków sprzed...

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Dodane przez: alaaa

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Ten sernik wiedeński z brzoskwiniami...

sernik

Dodane przez: czekoladka

Sernik wiedeński

Sernik przypomina mi smaki mojego...

sernik

Dodane przez: nagazie

SERNIK WIEDEŃSKI NA QUARK'U

Pyszny sernik który nigdy nie opada...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE