Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Puszysty sernik oprószony cukrem pudrem i podany z soczystymi truskawkami, zapewniam że na jednym kawałku się nie kończy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku
    9 jajek
    szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    120 g masła
    1 budyń śmietankowy
    cukier puder do oprószenia
    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania jasnej i puszystej masy. Twaróg miksujemy z przestudzonym masłem, wsypujemy budyń i miksujemy na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Masę jajeczną wlewamy do masy serowej i delikatnie mieszamy trzepaczką lub mikserem na małych obrotach.
  • 2. Tortownicę o średnicy 24 cm owijamy kilkukrotnie folią aluminiową,( dno oraz brzegi, ponieważ blaszka będzie zanurzona w wodzie) i wlewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większej blaszki, i wlewamy do niej wrzątek( woda powinna sięgać minimum do połowy tortownicy). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w otwartym piekarniku na godzinę. Na dzień dzień sernik posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować