Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania jasnej i puszystej masy. Twaróg miksujemy z przestudzonym masłem, wsypujemy budyń i miksujemy na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Masę jajeczną wlewamy do masy serowej i delikatnie mieszamy trzepaczką lub mikserem na małych obrotach.
2.Tortownicę o średnicy 24 cm owijamy kilkukrotnie folią aluminiową,( dno oraz brzegi, ponieważ blaszka będzie zanurzona w wodzie) i wlewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większej blaszki, i wlewamy do niej wrzątek( woda powinna sięgać minimum do połowy tortownicy). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w otwartym piekarniku na godzinę. Na dzień dzień sernik posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami
Komentarze