1 kg półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego (u mnie z wiaderka)
6 jajek
125 g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
laska wanilii bądź aromat waniliowy
1 szklanka cukru
bakalie według uznania (u mnie tym razem rodzynki)
Sernik wiedeński.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ubijając, miękkie masło, mąkę/budyń, ziarenka z wanilii bądź aromat, i na koniec bakalie.
2. Z białek należy ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy. Sernik przekładamy do tortownicy (średnica 24cm)
3.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową żeby sernik pozostał jasny. .
4.Sernik czasem lubi opadać po upieczeniu mój za wiele nie opadł ale za to w jednym miejscu pękł. Dlatego najlepiej jest go studzić przy lekko uchylonym piekarniku
Komentarze