sernik wiedeński....

  • wyświetlono: 5949 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

..100% sera w serniku bez żadnego spodu.

izaa_a

Składniki

1 kg półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego (u mnie z wiaderka)
6 jajek
125 g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
laska wanilii bądź aromat waniliowy
1 szklanka cukru
bakalie według uznania (u mnie tym razem rodzynki)

Sposób przygotowania przepisu:

sernik wiedeński....

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ubijając, miękkie masło, mąkę/budyń, ziarenka z wanilii bądź aromat, i na koniec bakalie.
  • 2. Z białek należy ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy. Sernik przekładamy do tortownicy (średnica 24cm)
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową żeby sernik pozostał jasny. .
  • 4. Sernik czasem lubi opadać po upieczeniu mój za wiele nie opadł ale za to w jednym miejscu pękł. Dlatego najlepiej jest go studzić przy lekko uchylonym piekarniku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikSernik wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

image-1gr8tpa

Dodane przez: Alex M

Sernik wiedeński

Prosty sernik. Delikatny i łagodny...

Sernik wiedeński

Dodane przez: Gregorhspeed

Sernik wiedeński

Kolejny przepis z zapisków sprzed...

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Dodane przez: alaaa

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Ten sernik wiedeński z brzoskwiniami...

sernik wiedeński

Dodane przez: edytakkk

Sernik wiedeński

Przepis idealny, bardzo szybki...

sernik

Dodane przez: czekoladka

Sernik wiedeński

Sernik przypomina mi smaki mojego...

Sernik wiedeński Babci Marysi

Dodane przez: Futka

Sernik wiedeński Babci Marysi

Moja Babcia piekła ten sernik według...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE