Sernik warzony z malinami

4.49 (191 ocen)

  • 5 godz.

Puszysty, kremowy sernik z pysznego , lekkiego, domowego sera. Ser ten można zrobić wyłącznie z mleka „prosto od krowy”, te UHT ze sklepu się nie nadają, może dlatego tak wyjątkowo smakuje. W smaku i konsystencji porównałabym go do czegoś pomiędzy ricottą i mascarpone, a w serniku z takiego sera na

  • 5 godz.

Składniki:

  • 2 litry świeżego mleka "od krowy" (nie UHT!)
    0,5 litra śmietany
    6 jaj
    kostka masła
    ok. 3/4 szklanki cukru pudru
    herbatniki lub biszkopty
    galaretka malinowa
    250 g malin (lub innych owoców)
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik warzony z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy jajka ze śmietaną i wlewamy je na gotujące się mleko. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Powinien zacząć obwarzać się twaróg.
    Kiedy mleko ze śmietaną się zagotuje powstałą miksturę przelewamy na gęste sito i odstawiamy na 2-3 godziny aby twaróg dobrze obciekł i wystygł.
    Zimny twarożek przecieramy przez sito.
    Masło ucieramy z cukrem i dodajemy małymi porcjami twaróg.
    Dla przełamania smaku można dodać sok z cytryny.
    Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami lub herbatnikami.
    Na wierzchu układamy maliny i cienką warstwę lekko stężałej galaretki. Ciasto schładzamy kilka godzin.

Porady

mleko musi byc koniecznie maturalne, prosto "od krowy", z mleka UHT nie wytrąci się ser

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

image-02ur6aj

To może cię zainteresować