Sernik waniliowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Delikatny mus truskawkowym na pysznym biszkopcie otulony lekkim waniliowym serkiem

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka (osobno żółtka i białka)
    pół szklanki drobnego cukru
    1 cukier wanilinowy
    pół szklanki mąki pszennej +2 łyżki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao

    Składniki na mus truskawkowy:
    około 1 kg truskawek
    2 płaskie łyżki żelatyny
    2-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, lub zwykłego

    Sernik waniliowy:
    500g twarogu (może być wiaderkowy, ale musi być twaróg, a nie produkt seropodobny)”)
    360g gęstego jogurtu naturalnego
    2 płaskie łyżki żelatyny
    ziarenka z laski wanilii
    łyżka ekstraktu waniliowego
    2-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty Mus Musy

Sernik waniliowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać, wymieszać z kakao i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na dwa blaty (jeden zamrozić i wykorzystać do kolejnego wypieku lub zjeść :).

    MUS: Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować na mus, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodać do niej kilka łyżek musu truskawkowego i wymieszać. W misie miksera umieścić mus truskawkowy i cały czas miksując, wlewać powoli całą żelatynę.
    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Przelać mus i schłodzić w lodówce do stężenia (kilka godzin, lub całą noc)

    MASA SEROWA: Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i wymieszać. Następnie powoli wlewać żelatynę do pozostałej masy serowej, cały czas miksując.

    Składanie całości:
    Mus truskawkowy wyjąć z lodówki, oddzielić od tortownicy i zdjąć folię spożywczą.
    Blat biszkoptu umieścić ponownie w tortownicy na środku ułożyć mus truskawkowy tak, żeby po bokach był margines. Na wierzch wylać przygotowaną masę serową.
    Całość wsadzić do lodówki, schłodzić przez kilka godzin do stężenia. Przechowywać w lodówce.

Porady

Można użyć gotowego waniliowego sera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować