Sernik waniliowy z brzoskwiniami i galaretką

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Idealny na każdą okazję.

b
  • 8 porcje
  • 100min

Składniki

Składniki: tortownica 18 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
spód:
• 100g ciasteczek maślano-kakaowych,
• ok. 40g-45g masła,
masa serowa:
• 500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka, nie homogenizowany),
• 3 jajka,
• 1 budyń waniliowy ( u mnie z dodatkiem wanilii - 47g),
• ok. 90g cukru,
• ok. 10g cukru z prawdziwą wanilią,
• kilka kropel aromatu waniliowego,
• 50 g masła,
• szczypta soli,
oraz:
• brzoskwinie,
• galaretka krystaliczna ( u mnie cytrynowa),
• 300 ml wrzątku,

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik waniliowy z brzoskwiniami i galaretką

  • 1. Przygotowanie:
    spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    masa serowa:
    Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, następnie dodajemy budyń, aromat oraz ser. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Gdy sernik całkowicie ostygnie delikatnie ścinamy nożem wierzch (ok. 3mm).
    Na serniki układamy odsączone połówki brzoskwiń ( możemy delikatnie ściąć aby były niższe).
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Ostudzoną wkładamy do lodówki, aby trochę stężała. Galaretka powinna mieć konsystencje kisielu, wtedy szybciej zastygnie i nie wypłynie z formy.
    Półpłynną galaretkę wylewamy na brzoskwinie ułożone na serniku. Gotowy sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkasernikświętawiosnana każda okazjęsernik pieczonybrzoskwinie ciasto z galaretką

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z galaretką

Dodane przez: Marta199401

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Lekkie ciasto z galaretką. Na pewno...

Sernik jaglany na zimno z brzoskwiniami i przezroczystą galaretką

Dodane przez: Krystyna32

Sernik jaglany na zimno z brzoskwiniami i...

Pyszny sernik, brzoskwinie można...

Tarta z kremem waniliowym, owocami i galaretką

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tarta z kremem waniliowym, owocami i galaretką

Krucha tarta z kremem waniliowym,...

sernik z ananasem i galaretką

Dodane przez: klementynka

sernik z ananasem i galaretką

Ten lekki jak chmurka sernik na...

SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI

Wszystkie przepisy, które moja...

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Sernik podobny do poprzedniego....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE