Sernik waniliowy z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Cudownie połączenie wanilii i białej czekolady.Kremowy,delikatny i pachnący wanilią...

Składniki:

  • Spód:
    300 g ciastek degistive
    3 łyżeczki ciemnego kakao
    60 g masła
    Masa serowa:
    1 kg gotowego sera na sernik
    200 g cukru
    3 łyżki mąki
    2,5 łyżki budyniu śmietankowego
    3 jajka
    200 g gęstej śmietany 18%
    2 laski wanilii
    Dodatkowo:
    2 tabliczki czekolady białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik waniliowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciastka kruszymy w blenderze,dodajemy kakao i roztopione masło.Dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania "mokrego piasku".Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.Masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dociskając do spodu.
  • 2. Masa serowa:
    Do sera dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach,aż cukier się rozpuści.Dodajemy mąkę i budyń.Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy.Na sam koniec dodajemy śmietanę i ziarna wanilii.Mieszamy,aż wszystkie składniki połączą się.Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C.Sernik przykrywamy folia aluminiową,ponieważ po upieczeniu wierzch sernika powinien pozostać biały.
  • 3. Pieczemy w tej temperaturze 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy przez 50-60 minut.Po upływie czasu pieczenia wyłączamy gaz i uchylamy drzwi piekarnika do połowy.Pozostawiamy tak sernik do ostygnięcia na około 20-30 minut.Następnie wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować