Sernik waniliowo - kawowy z jabłkami na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis utworzył mi się w głowie:). Ciasto te idealne na upały, pasujące do kawy ;)

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na 40 x 26 x 6 cm:

    1kg twarogu z wiaderka o smaku waniliowym
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    9 łyżeczek żelatyny ( rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody )
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczona w 1/3 szklance gorącej wody )
    6 dużych jabłek

    SPÓD:

    200 g masła
    3, 5 szklanki płatków czekoladowych np. kuleczek
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik waniliowo - kawowy z jabłkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Płatki czekoladowe pokruszyć za pomocą blendera lub tłuczka. Masło rozpuścić, dodać do pokruszonych płatków wraz z cukrem pudrem i kakao, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć masę z czekoladowych płatków. Dobrze wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Twaróg z cukrami utrzeć. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody oraz kawę w 1/3 szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu żelatynę wlać do masy twarogowej i dobrze wymieszać za pomocą miksera. Podzielić na dwie części. Do jednej wlać kawę - wymieszać mikserem.
    Masę waniliową wylać na spód czekoladowy i wstawić do lodówki na ok. 20 minut by trochę zastygło. W między czasie umyć, obrać jabłka i pokroić na na pół plastry. Później na masę waniliową poukładać jabłka i wylać masę kawową. Całość schłodzić w lodówce na ok. 2-3 godziny, aby dobrze zastygło.

Porady

Aby sernik szybciej zastygł można wstawić do zamrażalnika, ale trzeba uważać aby się nie zamroził.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować