Sernik w różowe prążki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, wilgotny, kremowy... Sernik o smaku śmietankowo-truskawkowym na kruchym spodzie, z warstwą truskawkowego dżemu, czekoladową polewą i wiórkami z czekolady o smaku truskawkowym. Dzięki wykładaniu masy serowej jak w klasycznym cieście "zebra" uzyskamy nierównomierne różowe prążki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruchy spód:
    150 g mąki tortowej
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    8 jajek
    1,5 szklanki ksylitolu
    100 g masła
    1 op. budyniu śmietankowego
    1 op. budyniu truskawkowego
    polewa:
    2/3 tabliczki mlecznej czekolady (ok. 67 g)
    40 g śmietanki 18%
    dodatkowo:
    200 g dżemu truskawkowego
    różowe wiórki czekoladowe o smaku truskawkowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik w różowe prążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zimne masło siekamy z mąką, kiedy otrzymamy konsystencję mokrego żwirku, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  • 2. Dno formy 24cm x 24cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na ok. 20-30 minut do lodówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni. Podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 10 minut).
  • 3. Dżem truskawkowy miksujemy i wykładamy równą warstwą na podpieczonym cieście.
  • 4. Przygotowujemy masę serową: jajka ubijamy z ksylitolem, dodajemy twaróg, nadal ubijając, następnie stopione i przestudzone masło. Jeszcze chwilę miksujemy i dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej dodajemy budyń truskawkowy, a do drugiej budyń śmietankowy. Każdą masę dokładnie mieszamy.
  • 5. Na ciasto z dżemem wykładamy w kilku (5-6) miejscach najpierw po łyżce masy jasnej, na nią po łyżce masy różowej i tak na przemian, podobnie jak w cieście typu "zebra", tylko w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni, na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy w piekarniku.
  • 6. Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do wrzenia, wrzucamy połamaną na kostki czekoladą i mieszamy do powstania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na powierzchni sernika. Na wierzch wysypujemy różowe wiórki czekoladowe.

Porady

Podobny efekt uzyskamy stosując dżem i budyń wiśniowy. Do masy różowej można dodać odrobinę różowego barwnika, wówczas prążki będą bardziej wyraziste, ja, niestety nie dysponowałam barwnikiem. Ksylitol w masie serowej można zastąpić cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować