Sernik w różowe prążki

  • wyświetlono: 307 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny, wilgotny, kremowy... Sernik o smaku śmietankowo-truskawkowym na kruchym spodzie, z warstwą truskawkowego dżemu, czekoladową polewą i wiórkami z czekolady o smaku truskawkowym. Dzięki wykładaniu masy serowej jak w klasycznym cieście "zebra" uzyskamy nierównomierne różowe prążki.

portret
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

kruchy spód:
150 g mąki tortowej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
8 jajek
1,5 szklanki ksylitolu
100 g masła
1 op. budyniu śmietankowego
1 op. budyniu truskawkowego
polewa:
2/3 tabliczki mlecznej czekolady (ok. 67 g)
40 g śmietanki 18%
dodatkowo:
200 g dżemu truskawkowego
różowe wiórki czekoladowe o smaku truskawkowym

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik w różowe prążki

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zimne masło siekamy z mąką, kiedy otrzymamy konsystencję mokrego żwirku, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  • 2. Dno formy 24cm x 24cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na ok. 20-30 minut do lodówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni. Podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 10 minut).
  • 3. Dżem truskawkowy miksujemy i wykładamy równą warstwą na podpieczonym cieście.
  • 4. Przygotowujemy masę serową: jajka ubijamy z ksylitolem, dodajemy twaróg, nadal ubijając, następnie stopione i przestudzone masło. Jeszcze chwilę miksujemy i dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej dodajemy budyń truskawkowy, a do drugiej budyń śmietankowy. Każdą masę dokładnie mieszamy.
  • 5. Na ciasto z dżemem wykładamy w kilku (5-6) miejscach najpierw po łyżce masy jasnej, na nią po łyżce masy różowej i tak na przemian, podobnie jak w cieście typu "zebra", tylko w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni, na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy w piekarniku.
  • 6. Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do wrzenia, wrzucamy połamaną na kostki czekoladą i mieszamy do powstania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na powierzchni sernika. Na wierzch wysypujemy różowe wiórki czekoladowe.

Porady

Podobny efekt uzyskamy stosując dżem i budyń wiśniowy. Do masy różowej można dodać odrobinę różowego barwnika, wówczas prążki będą bardziej wyraziste, ja, niestety nie dysponowałam barwnikiem.
Ksylitol w masie serowej można zastąpić cukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikDeserpodwieczorekciasto na niedzielęciasto do kawykremowy sernikciasto do herbatywilgotny serniksernik z dżememsernik dwukolorowysernik na kruchyn spodziesernik dwusmakowy

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Dodane przez: paulette17

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Jeśli są tu wielbiciele mokrych,...

Sernik - zabawa w śnieżki

Dodane przez: ewaeu

Sernik - zabawa w śnieżki

Serniki są pyszne. Ten sernik,...

sernik malinowy w biszkopcie

Dodane przez: kasiunia860

SERNIK MALINOWY W BISZKOPCIE

Rewelacyjny puszysty sernik z malinami....

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Dodane przez: Mniam1

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym...

Sernik w kropki

Dodane przez: rzelkazag

Sernik w kropki

Bardzo smaczny i delikatny sernik...

Lekko różowy sernik z truskawkową pianką

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Lekko różowy sernik z truskawkową pianką

Zapraszam na smaczny różowy sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE