Sernik w łaty

  • wyświetlono: 1393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu.

Garnek biało510

Składniki

ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 żółtka (białka dodać do ubijanej piany w serze)
200 g masła
1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie)
masa serowa:
1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity)
200 g masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 budynie śmietankowe w proszku
aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli)
lukier:
10 kopiastych łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik w łaty

  • Spód z ciasta1. ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
    Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut.
    Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć płaskimi kółkami z połowy ciasta, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.
    Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika.
  • Masa serowa z białkami2. masa serowa:

    Miękkie masło utrzeć z cukrem, oddzielić żółtka od białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku.
    Na koniec dodać budyń, ser i aromat, dokładnie wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  • Góra sernika przed pieczeniem3. Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto w taki sam sposób jak na dnie formy.
    Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku 60 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, należy z góry przykryć go papierem do pieczenia.
  • Sernik po upieczeniu4. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika.
    Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • Sernik polany lukrem i schłodzony5. lukier:
    Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.
    Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikz lukremsernik w łaty

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: izaa_a

sernik w kruszonce (Azerbejdżan)

coś pysznego bo któż nie lubi kruszonki...

sernik nowa wersja

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Sernik w cieście murzynkowym z...

sernik w kokilkach

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik w kokilkach

Bardzo fajna propozycja na pojedyncze...

sernik majonezowy w biszkopcie

Dodane przez: Martyna1991

Sernik majonezowy w biszkopcie

Sernik z majonezem i kawałkami...

image-24h1vvt

Dodane przez: paolineczka

Sernik piernikowy w słoiku

Sernik piernikowy w niecodziennym...

sernik w ciapki

Dodane przez: paulam

sernik w ciapki

delikatny, rozpływający się w ustach....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE