Sernik w korze bakaliowej

  • wyświetlono: 981 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Kremowy i delikatny sernik otulony pysznym kremem i mocno bakaliowymi ciastami. Podbił nasze podniebienia!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto bakaliowe:
Trzeba upiec dwa takie placki – należy podwoić ilość składników
4 białka
3 łyżki cukru
2 żółtka
5 dag rodzynek
5 dag kokosu
5 dag zmielonych orzechów
5 dag krojonych orzechów
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
700g sera
100g masła
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Niepełne ¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy

Krem waniliowy:
500ml mleka
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
16g cukru waniliowego
350ml śmietanki 30%
20g żelatyny
3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 40g cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik w korze bakaliowej

  • 1. Ciasto bakaliowe:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka. Bakalie wymieszać z mąką i bułką dodawać partiami do ubitych białek wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach, ok 20 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez ok 40 minut, do bardzo lekkiego zrumienienia. ostudzić
  • 3. Krem waniliowy: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty blady krem, na koniec wlać mleko i wsypać mąkę. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić.Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać jeszcze ciepłą żelatynę i ekstrakt. Całość dokładnie zmiksować.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto bakaliowe – krem – ser – krem – ciasto bakaliowe- krem – kokos

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaorzechyciastakokosświętasernikirodznki

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku

Puszysty sernik z dodatkiem mleka...

SERNIK W MURZYNKU

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK W MURZYNKU

Sernik w czekoladowym cieście,...

Sernik w biszkopcie

Dodane przez: kasiunia860

Sernik w biszkopcie

Pyszny cytrynowy sernik w biszkopcie,...

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Dodane przez: paulette17

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Jeśli są tu wielbiciele mokrych,...

Strucla bakaliowa

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

STRUCLA BAKALIOWA

Rozpływająca się w ustach drożdżowa...

Szarlotka bakaliowa

Dodane przez: rzelkazag

Szarlotka bakaliowa

Szarlotka "chodziła" za mną już...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE