Sernik w czekoladzie z frużeliną wiśniową

5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Świetne połączenie smaków, ciasto idealne dla tych którzy uwielbiają serniki i czekoladę,a w połączeniu z wiśniami smakuje naprawdę rewelacyjnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka:25/35
    na biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na sernik:
    600 g sera zmielonego trzykrotnie
    3/4 szklanki cukru pudru
    6 jajek
    1 budyń śmietankowy
    150 g margaryny
    na krem czekoladowy:
    4 żółtka
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki kakao
    1 czekolada deserowa
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    25o g margaryny
    na frużelinę wiśniową:
    2 szklanki kompotu z wiśni
    1,5 szklanki wydrylowanych wiśni z (kompotu lub świeżych)
    1/3 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Sernik w czekoladzie z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i żółtka,następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać
    Ciasto przelać do natłuszczonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C z termoobiegiem i piec 3o minut.Ostudzić.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,ser,budyń i zmiksować
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z serową.
    Wyłożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki (takiej samej wielkości w której piekł biszkopt) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec około 40 minut.Wystudzić.
  • 3. 1 szklankę mleka zagotować do pozostałego dodać cukier,żółtka i kakao zmiksować i wlać na gotujące się mleko(ugotować budyń),zdjąć z ognia dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do momentu,aż czekolada się rozpuści,odstawić do całkowitego przestudzenia.
    Margarynę utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo wystudzony budyń.
  • 4. Jedną szklankę kompotu wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną i połączyć z drugą szklanką gotującego się kompotu i ugotować kisiel.
    Zdjąć z ognia dodać wiśnie i przemieszać,odstawić do przestudzenia.
  • 5. Ułożenie warstw ciasta:biszkopt kakaowy-połowa kremu czekoladowego-sernik-druga połowa kremu czekoladowego-frużelina wiśniowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować