Sernik w czekoladzie z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i żółtka,następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać
Ciasto przelać do natłuszczonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C z termoobiegiem i piec 3o minut.Ostudzić.
2.Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,ser,budyń i zmiksować
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z serową.
Wyłożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki (takiej samej wielkości w której piekł biszkopt) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec około 40 minut.Wystudzić.
3.1 szklankę mleka zagotować do pozostałego dodać cukier,żółtka i kakao zmiksować i wlać na gotujące się mleko(ugotować budyń),zdjąć z ognia dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do momentu,aż czekolada się rozpuści,odstawić do całkowitego przestudzenia.
Margarynę utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo wystudzony budyń.
4.Jedną szklankę kompotu wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną i połączyć z drugą szklanką gotującego się kompotu i ugotować kisiel.
Zdjąć z ognia dodać wiśnie i przemieszać,odstawić do przestudzenia.
Komentarze