Sernik w czekoladzie z frużeliną wiśniową

  • wyświetlono: 1566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

Świetne połączenie smaków, ciasto idealne dla tych którzy uwielbiają serniki i czekoladę,a w połączeniu z wiśniami smakuje naprawdę rewelacyjnie.

beniawojt
  • 120min

Składniki

Foremka:25/35
na biszkopt kakaowy:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na sernik:
600 g sera zmielonego trzykrotnie
3/4 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 budyń śmietankowy
150 g margaryny
na krem czekoladowy:
4 żółtka
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kakao
1 czekolada deserowa
1,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
25o g margaryny
na frużelinę wiśniową:
2 szklanki kompotu z wiśni
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni z (kompotu lub świeżych)
1/3 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik w czekoladzie z frużeliną wiśniową

  • 1. Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i żółtka,następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać
    Ciasto przelać do natłuszczonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C z termoobiegiem i piec 3o minut.Ostudzić.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,ser,budyń i zmiksować
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z serową.
    Wyłożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki (takiej samej wielkości w której piekł biszkopt) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec około 40 minut.Wystudzić.
  • 3. 1 szklankę mleka zagotować do pozostałego dodać cukier,żółtka i kakao zmiksować i wlać na gotujące się mleko(ugotować budyń),zdjąć z ognia dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do momentu,aż czekolada się rozpuści,odstawić do całkowitego przestudzenia.
    Margarynę utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo wystudzony budyń.
  • 4. Jedną szklankę kompotu wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną i połączyć z drugą szklanką gotującego się kompotu i ugotować kisiel.
    Zdjąć z ognia dodać wiśnie i przemieszać,odstawić do przestudzenia.
  • 5. Ułożenie warstw ciasta:biszkopt kakaowy-połowa kremu czekoladowego-sernik-druga połowa kremu czekoladowego-frużelina wiśniowa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciebiszkopt z krememsernik z wiśniamiciasto na świętaciasto przekładanebiszkopt z seremsernik z czekoladąkremem czekoladowym i frużeliną wiśniową
 

Komentarze

Podobne przepisy

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

Dodane przez: Iwona75

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

Pierwszy raz robiłam takie placuszki...

sernik

Dodane przez: rene70

Sernik z jagodową frużeliną

Delikatny i wilgotny sernik z jagodami,...

image-0y628bj

Dodane przez: mamajagody_2010

Cytrynowy smietanowiec z frużeliną wiśniową

Najlepiej smakuje gdy ostygnie...

Sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z białą czekoladą

Delikatny, rozpływający się w ustach...

sernik miodownik z bakaliową polewą

Dodane przez: klementynka

sernik miodownik z bakaliami w czekoladzie

Wielokrotnie pisałam o tym, że...

Sernik z polewą wiśniową

Dodane przez: milchen

SERNIK Z POLEWĄ WIŚNIOWĄ

Świetny pomysł na urozmaicenie...