Sernik w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO CZEKOLADOWE: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę.Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników.Zdjąć z palnika, ostudzić. Mąkę i sodę przesiać.
Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć.
2.MASA SEROWE:Twaróg, żółtka, cukier, mąka, cukier waniliowy, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego.Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
3.Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wylać połowę masy czekoladowej.
Następnie nałożyć łyżką masę serową, wylać drugą połowę masy czekoladowej.
Widelcem delikatnie mieszamy masę w blaszce (esy floresy).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.
Komentarze