Sernik w czekoladowe łaty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis od koleżanki z liceum, idealny na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • masa czekoladowa : 1 margaryna, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 8 łyżek wina (słodkiego), 2 szklanki mąki, 2łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka
    masa serowa: 0,5kg sera, 0,5 kostki masła, 1 szklanka cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 torebki cukru wanilinowego, 4 łyżki grysiku (kasza manna), 3 jajka

Sernik w czekoladowe łaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa czekoladowa: Margarynę rozpuszczamy na ogniu, dodajemy cukier, wodę, kakao. Wszystko zagotować. Po ostudzeniu dodać resztę składników i wszystko ubić mikserem.
  • 2. Masa serowa: ser, masło, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, grysik wsypać do jednej miski. Osobno dodać zółtka i ubite białka. Wszystko razem ubijać do otrzymania jednolitej masy.
  • 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Na podstawę wylać trochę masy czekoladowej, wlewać na zmianę masę serową i czekoladową w pojedyncze miejsca tak żeby tworzyły się łaty.
    Włożyć do piekarnika na 180C/45min. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Komentarze

Podobne przepisy